אומרים שכל בית צריך מרפסת. ואכן, מדובר ללא ספק באחת מהברכות היקרות ביותר שאנו יכולים לקבל בדירת המגורים שלנו. המרפסת היא החלל המושלם המתווך בין נוחות הבית שלנו לכל מה שמרחבי החוץ יכולים לזמן לנו. הן מספקות הזדמנות למנוחה באוויר הצח מבלי לעזוב את הבית המשותף, לאירועים נעימים בקרב חברים ומשפחה ולהנאה מיום של שמש גם כשאנו חיים במרחב העירוני. בבנייני מגורים משותפים, הן מספקות הקלה משמעותית מהחלל הסגור והמגביל.
מרפסות בנויות היו מאז ומעולם ועודן בחירה פופולרית. כיום, ניתן לבנות מרפסות בטון בקו נקי ללא צורך בעמודים ותומכים מרובים, מה שפותח בפני המתכננים והמשתמשים במבנה אפשרויות עיצוב מגוונות מתמיד. כאן, נסביר מהן בדיוק מרפסות בנויות, מהן היתרונות הבולטים ביותר שלהן ובעיקר נחקור שלב אחר שלב כיצד הן מתוכננות ונבנות כשהעבודה מתבצעת על ידי מהנדסים ומתכנני מרפסות מומחים.
היתרונות שמציעות מרפסות בנויות לבית משותף
ישנה סיבה טובה לכך שכיום נעשה שימוש רב במרפסות בנויות בבתים משותפים. פלטפורמות מבניות אלו מהוות חלק בלתי נפרד מהמבנה ומהוות המשך רציף שלו. הן מציעות עמידות ויציבות מיטביות עקב הבטון המזוין שמרכיב אותן ומתמזגות במגוון סגנונות אדריכליים. עם זאת, כפי שנראה, הן מציעות עוד יתרונות רבים אחרים.
- נראות אסתטית – טכניקות הבנייה המודרניות מאפשרות לבנות מרפסות שנראות כמו המשך טבעי של המבנה ללא כל צורך בתומכים וקורות הפוגעים ברציפותו וזרימתו. ניתן לתכנן מרפסת בעלת מראה מלוטש ועכשווי ברמת גימור גבוהה בקו נקי ללא הפרעות, דבר התורם באופן ניכר לתכנון אדריכלי מודרני.
- ניצול יעיל של השטח – בניגוד למרפסות מסורתיות עם תומכות מרובות, מרפסות בנויות מאפשרות שימוש מקסימלי של מרחב המרפסת. משמעות הדבר הוא שבניית מרפסת כזו יכולה להרחיב את החלל בדירות קטנות ולמצות את המיטב בבניינים משותפים עם שטח מגורים מוגבל.
- אלמנט עיצובי לחזית הבניין – מרפסות בנויות המתוכננות היטב ישתלבו באופן חלק עם החזית וייצרו גימור חיצוני מנומק מבחינה ויזואלית. תכנון הנדסי נכון ותקשורת רציפה עם המעצבים והאדריכלים תבטיח שתוספת המרפסות הבנויות לא תשבש את הקו האדריכלי של המבנה.
- עמידות גבוהה – מרפסות בנויות עשויות מבטון מזוין ותוכננו על מנת לעמוד בסטנדרטים מבניים גבוהים ולהחזיק לאורך שנים. הן דורשות תחזוקה מינימלית ויכולות לעמוד בתנאי מזג אוויר קיצוניים.
- פתרונות בטיחות יעילים מתמיד – על ידי שילוב מעקות המתאימים לתקן ויישום טכניקות בנייה מיטביות המרפסות הבנויות מציעות בטיחות ורווחה חסרות תקדים ומציעות מרחב חוץ נעים, מהנה ובטוח.
- כניסת אור טבעי – הוספת מרפסת מאפשרת לכניסת אור טבעי רב יותר לחללי הבניין ומשפרת את איכות החיים. פתרונות ההצללה הנכונים יאפשרו לך לשלוט באופן מרבי בכניסת האור וליהנות מרווחה משופרת.
עיצוב ותכנון המרפסת הבנויה
השלב הראשון בכל תהליך בניית מרפסת בנויה הוא תכנון המרפסת בליווי אדריכלי. חשוב להבין לעומק את החזון האדריכלי הכולל עבור הבניין כולו כדי להבטיח שתכנון המרפסת ישתלב באופן מושלם בקו האסתטי של האדריכל כמו כן גודל המרפסת שניתן להוסיף לבית המשותף עפ״י אחוזי הבנייה והנחיות הרשות המקומית. תקשורת רציפה וחשיבה אסתטית לצד הצרכים הפונקציונליים יבטיחו כי המרפסת הבנויה תשתלב בחזית באופן מיטבי.
כשזה מגיע למרפסות בנויות, ישנם שיקולים מבניים רבים שיש לקחת בחשבון. מרפסות בנויות דורשות תכנון מבני קפדני כדי להבטיח את יציבותן ובטיחותן. מהנדסי מבנים עובדים בשיתוף פעולה עם אדריכלים כדי לקבוע את כושר הנשיאה המתאים של הבניין ולתכנן את התמיכות והחיזוקים הדרושים.
בחירת החומרים לבניית מרפסת בטון
בחירת החומרים היא קריטית כדי להבטיח מרפסת בנויה באיכות גבוהה. ברוב המקרים, ייעשה שימוש בבטון מזוין בשל חוזקו ועמידותו. גם בחירת הגימורים, כמו אריחים או דק עץ, נעשית בשלב זה כדי להבטיח אסתטיקה מיטבית של המרפסת ועריכת כל ההתאמות הנדרשות. הדיירים יוכלו בשלב זה לקבל החלטות על מנת לוודא שתכנון המרפסת עונה לציפיות האסתטיות שלהם.
הוצאת וקבלת היתרים לבניית מרפסות
קבלת ההיתרים והאישורים הנדרשים מהרשויות המקומיות היא צעד חיוני מאין כמותו בתהליך זה. כדי להבטיח שהדברים יעברו באופן החלק והיעיל ביותר, יש לוודא שעובדים עם אדריכלים, מהנדסים, יועצים ומתכננים מנוסים ומיומנים הבקיאים בתהליך הגשת הבקשות. עמידה בתקני הבנייה הקפדניים ביותר והיכרות עם הנחיות ועדות התכנון והבנייה במקום המגורים תבטיח תהליך יעיל ופשוט. האדריכל והמהנדסים עובדים יחד בשיתוף פעולה על מנת להכין את התוכניות ולהגיש את כל המסמכים הנדרשים לאישור.
השלבים בבניית מרפסת בנויה לבית משותף
לאחר שהושלם תהליך התכנון, ניגשים צוותי הבנייה על מנת לבצע את הבנייה בפועל על פי הנחיות המהנדסים בשטח ותוכניות הבנייה. אלו כמה מהשלבים המרכזיים בתהליך הבנייה.
- עבודות הריסה, פירוק ופינוי – ברוב המקרים, תיבנה המרפסת במקומם של חלונות, לעתים קרובות מדובר בחלונות הסלון. לכן בשלב הראשוני ביותר, יבוצעו עבודות הריסה ופינוי שמיועדות לפנות מקום למרפסת החדשה. מהריסת מסגרת החלון ועד לפינוי קירות וקורות העומדים בדרך, משימות ההריסה והפינוי עשויות להשתנות בהתאם למבנה הקיים.
- הכנת התשתית – ראשית, מתבצעות חפירות לטובת יציקה וביסוס העמודים של שלד המרפסות עליהן נבנה שלד הבטון שישמש כתשתית לתמיכה במבנה המרפסת. לשם כך מודד מוסמך ומקצועי יסמן את מיקום הכלונסאות בשטח, וכן סימון במפה לאחר ביצוע השלד. הדבר עשוי לכלול חיזוק המבנה הקיים בקורות או הוספת תמיכה נוספת לפי הצורך. אל התשתית יותקנו טפסות עשויות פלדה המעוצבות בהתאם תכנון המרפסת כדי להבטיח את הצורה והממדים שהוגדרו בהיתר ולהתאים באופן מיטבי לחזית המבנה.
- חיזוקים – מוטות חיזוק פלדה ממוקמים בתוך הטפסות כדי לספק שלמות מבנית ולמנוע סדקים. ההתקנה מבוצעת על פי הנחיות מהנדסי מבנים ( קונסטרוקטור ) המתווים את ממדיהם ומרווחיהם של המוטות על בסיס התכנון ודרישות נשיאת העומס.
- יציקת הבטון – לאחר הנחת המסגרת והחיזוקים בשלמותם, מכינים בטון תיקני הנבדק במעבדה ויוצקים אל הטפסות. הכנת ויציקת הבטון נעשית בפיקוח מקצועי כדי להבטיח איכות מיטבית ופיזור אחיד ושווה ללא כיסי אוויר.
- אשפרת הבטון – לאחר היציקה, על הבטון להתייבש ולהתמצק כראוי כדי להבטיח חוזק מיטבי. תהליך האשפרה כרוכה לרוב בכיסוי המרפסת ביוטה רטובה או מריחת תרכובות אשפרה ייעודית לשמירה על לחות הבטון. ייבוש מבוקר זה מבטיח מניעת סדקים ואיכות מיטבית של הבטון.
- עבודות גמר – לאחר ייבוש מלא של הבטון מתחילות עבודות הגימור. אלו כוללות עבודות איטום, חשמל, תאורה, ריצוף, צביעה והתקנת פתרונות ניקוז לאחר ששיפוע הניקוז נבדק. מעבר לחשיבות האסתטית של שלב זה, התהליך מבטיח מניעת חלחול רטיבות למרפסת.
- עבודות אלומיניום – כדי להבטיח שימוש בטוח במרפסת לכלל המשתמשים, מותקנים מעקות לבטיחות. הבחירה באלמנטים בהם ייעשה שימוש והתקנתם נעשית בהתאם לתקני איכות ובטיחות קפדניים, לצד החזון העיצובי של האדריכל והמשתמשים כדי להבטיח בטיחות לצד קו אסתטי מועדף. ברוב המקרים, נעשה שימוש בשילוב זכוכית ומאחד יד אלומיניום במעקות המרפסות הבנויות. בשלב זה נכללות עבודות התקנת ויטרינת אלומיניום ליציאה למרפסת שתכלול גם תריס אלומיניום עם מנוע חשמלי ורשת זבובים.
- בדיקות – לאחר התקנת המעקות והשלמת עבודות הגימור, נעשות בדיקות הנדסיות כדי להבטיח נשיאת עומסים מיטבית ולוודא כי השלמות המבנית של המרפסת הינה שלמה ותוכל לתמוך בבטחה במשקל הרהיטים, הדיירים והאורחים במבנה ללא חשש. בנוסף מתבצעת בדיקת הצפה האורכת 72 שעות, בהם מציפים במים את המרפסת. בדיקה זו מעמידה במבחן את איטום המרפסת ועמידותה למים.
בסופו של יום, מרפסות בנויות הן אלמנט קריטי בתכנון בנייני מגורים מודרניים ומהווים נדבך משמעותי בעיצוב עכשווי. הקווים הנקיים שלהן, העמידות והשילוב החלק עם חזית הבניין הופכים אותם לבחירה פופולרית עבור אדריכלים ומפתחים כאחד. החל משלבי התכנון והתכנון הראשוניים ועד לתהליך הבנייה ושילוב מאפייני הבטיחות, בניית המרפסת הבנויה דורשת שיתוף פעולה מקצועי בין שלל אנשי מקצוע. על כל אלו מנצחים מהנדסים מיומנים שאמונים על בטיחות המבנה ואיכות החומרים והתהליכים.
רוצה ללמוד כיצד אנו פועלים מתוך מחויבות עמוקה לבטיחות שלך ומציבה סטנדרט איכות חדשני בישראל? אנו מזמינים אותך לפנות אלינו עוד היום.