כשאנו מביטים בבניינים המקיפים אותנו בכל רחוב ופינה, אנו נתקלים לפעמים בתופעה אשר פוגעת לא רק במראה האסתטי של הבניין, אלא גם בפונקציונליות וברמת הבטיחות שבו – קילוף הפסיפס ה'מקשט' את חזית הבניין.
פסיפס שנושר או מתקלף אינו רק בעיה קוסמטית, הוא גם לעיתים סימן לבעיות עמוקות יותר בבניין עצמו, כאלה שמצריכות טיפול מיידי. הקילופים יכולים להוות סימן לרטיבות בקירות, לפגיעה בחומר הבנייה ואף יכולים להוות סכנה לעוברי אורח. במאמר זה, נעמיק בהבנה כיצד התופעה הזו נוצרת, אילו גורמים תורמים להופעתה וכיצד ניתן להתמודד עם הקילופים.
מה הסיבות לפסיפס מתקלף או נושר מחזיתות בניינים?
ישנן מספר סיבות לנשירת פסיפס מחזית הבניין, לעתים צירוף של מספר גורמים מאיצים את התהליך, אלו תהליכים שיכולים לגרום לקילוף פסיפס:
- זיהום אוויר – זיהום האוויר הוא בעיה גלובלית המתרחשת ברוב הערים הגדולות בעולם, אך ההשפעות שלו חורגות מבעיות בריאות. הן משפיעות גם על האדריכלות העירונית. החומרים הכימיים הקיימים באוויר המזוהם יכולים להוות קטליזטור שמזרז את תהליך ההתקלפות של פסיפסים בחזית בניינים. החומרים הכימיים שנמצאים באוויר חודרים לחומר שמדביק את הפסיפס לקיר, ויכולים לגרום לתופעות של חומציות או בסיסיות מוגברת ולהחליש את הדבק המיוחד שמצמיד את הפסיפס לקיר.
- שינויי מזג אוויר וטמפרטורות קיצוניות – ההתחממות הגלובלית גורמת בשנים האחרונות לשינויי מזג אוויר קיצוניים וטמפרטורות גבוהות וקיצוניות. הבניינים ואיתם הפסיפס שעל קירות החזית, הם קורבנות לתופעה אקלימית זו. השפעת הטמפרטורה על הפסיפס היא משמעותית ועשויה לגרום לתהליכים פיזיקליים וכימיים אשר משפיעים על אורך חיי החומר ועל מראהו. כאשר הפסיפס נחשף לשינויים מהירים בטמפרטורה, יתרחשו בו תהליכים של התרחבות והתכווצות. חומרים רבים אינם מסוגלים להתמודד עם שינויים אלה באופן מהיר, ולכן הם עלולים לסבול מסדקים, פיצוצים וקילופים. התופעה נפוצה למדי במקומות בהם יש שינויי טמפרטורה קיצוניים בין היום ללילה כמו אזורים מדבריים.
- דבק פסיפס לא מתאים – דבק משמש לחיבור הפסיפס אל הקיר והוא אחד הגורמים החשובים בעמידותו לאורך זמן. איכות הדבק וההתאמתו לסוג הפסיפס ולקיר היא חיונית ביותר למניעת תהליכים של קילוף ונשירה. בשוק קיימים מגוון דבקים לפסיפס, כאשר כל אחד מהם מותאם לסוגי פסיפס וסביבות שונות. כמו כן, ההכנה המתאימה של הקיר לפני ההדבקה היא קריטית. קיר שאינו אחיד, מלוכלך או רטוב יכול להוביל להדבקה לא תקינה של הפסיפס, דבר שיגרום לקילופים תוך זמן קצר למדי.
- איכות הפסיפס – איכות הפסיפס יכולה להשפיע על יציבותו ועמידותו, מה שעלול להוביל לקילופו מהקיר. פסיפס איכותי עשוי מחומרים עמידים, כגון קרמיקה או זכוכית, והוא מחובר היטב לקיר באמצעות דבק פסיפס איכותי. פסיפס באיכות נמוכה עשוי להיות עשוי מחומרים פחות עמידים, ועלול להיות פחות עמיד בפני תנאי מזג אוויר קיצוניים, כגון שמש חזקה או גשם כבד. בנוסף, פסיפס באיכות נמוכה עלול להיות מחובר לקיר בצורה פחות טובה, מה שעלול להוביל לקילופו בקלות. אם אתם רוצים להבטיח שפסיפס יהיה עמיד לאורך זמן, חשוב לבחור פסיפס איכותי ולהקפיד על ההכנה וההדבקה שלו בצורה נכונה.
- מים: חשיפה מתמשכת למים יכולה לגרום לחדירתם אל גב הפסיפס, ובמקרה שבו הדבק או החומר התומך אינם עמידים מספיק בפני המים, זה יכול לגרום להתרוממות או לקילוף הפסיפס.
- תהליך הדבקה לקוי – תהליך הדבקת הפסיפס לקיר הוא אחד השלבים החשובים ומאפשר את עמידותו למשך שנים ארוכות. כאשר הדבקה לא נעשית כראוי, אריחי הפסיפס עלולים להתרומם, להתקלף או אף ליפול לחלוטין.
- אין התאמה בין הדבק לסוג הפסיפס: כל סוג פסיפס דורש סוג מסוים של דבק.
- לחות בעת ההתקנה: אם הקיר לח בעת הדבקה, הדבק עשוי לא להחזיק כראוי. הלחות מפריעה לכך שהדבק יתייבש ויחזיק את הפסיפס.
- הופעת בועות אוויר מתחת לפסיפס: בעת הדבקה לא מושלמת, בועות אוויר עשויות להיווצר מתחת לפסיפס, מה שיכול לגרום לו להתרומם עם הזמן.
- שימוש בכמות דבק לא מתאימה: כמות דבק רבה מדי או מועטה יכולה לגרום לבעיות. כאשר ישנה כמות רבה מדי, הדבק עשוי לצאת מתחת לפסיפס וליצור מראה בלתי מסודר. כאשר אין מספיק דבק, הפסיפס אינו מקבל את התמיכה הנדרשת ועלול להתקלף.
פסיפס הוא אלמנט אסתטי המעניק לבניין ייחודיות מרשימה, אך כאשר הוא אינו מותקן כהלכה או אינו מתוחזק באופן מתאים, הוא עשוי להתקלף ולנשור. כדי לשמר את הפסיפס לאורך זמן, חייבים להבין את הגורמים השונים הגורמים לקילוף ולפעול בהתאם. כאשר אנו מבינים את הגורמים השונים שגורמים לקילופים – זיהום אוויר, טמפרטורות קיצוניות, חשיפה ממושכת למים, תהליך הדבקה לקויה ועוד, חשוב לפעול באופן מקצועי על מנת לתקן ולשקם אותו.
איך בוחרים קבלן לטיפול בקילוף פסיפס?
בחירת קבלן מקצועי לעבודת קילוף ושיקום הפסיפס היא החלטה חשובה בתהליך השיפוצים. קבלן מקצועי יבין את הבעיות, ויזהה את הגורמים והסיבות לקילוף ויספק פתרונות יעילים למניעתם בעתיד. חשוב לבחור בקבלן מכיר היטב את תחום הפסיפס ויוכל לתת לכם המלצות מלקוחות אחרים שלהם נתן שירות דומה. בחירה נכונה בקבלן מקצועי ומיומן תחסוך לכם הרבה זמן, כסף ודאגות.